Släkten Hultin

 

Genväg för dig som vill komma direkt till släktträdet.

Jag som sammanställt denna släktforskning heter Lars-Erik Hultin. Det här är resultatet av något som fortfarande pågår, och har pågått sedan slutet av 70-talet. Arbetet med att kartlägga släkten Hultin påbörjades av min far, Gunnar Hultin, och jag har många andra att tacka för allt som sammanställts, och då gäller det både släkt och vänner.  Att börja räkna upp alla skulle bara bli en lång lista, så jag avstår från det, men har istället angivit vid vissa fotografier eller biografier, vem som bidragit med material.

Sidan är nu uppdaterad i april 2014, och antalet personer i trädet har mer än fördubblats sedan förra utgåvan, för tre år sedan

Bland släktingarna så finns naturligtvis ett antal Hultin, och en teori om var namnet härstammar ifrån. Det handlar om min farmors anor, med Per Erik Persson från Storuman, som avslutade sin livsgärning för ungefär 100 år sedan, en mängd bönder med varierande förutsättningar, vanliga arbetare, men blickar man längre bakåt så kan man finna några oväntade grenar. Till exempel så finns här skarprättaren Olof Olofsson Häll, Skellefteås siste skarprättare.

En märklig man var också Nils Assarsson Mannersköld, som bland annat räddade Göteborg från att bli Danskt. I samma riktning hittar man tex den Skottska klanen Ogilwie, som via Narva anlände till Sverige med Kristina Ogilwie, Via olika äktenskap anknyter hon och hennes förfäder till andra adelssläkten, som von Rohr, Rickman och den svensk-finska släkten Liljesköld.

Som proband finns min son Christian, som och så hjälpt till i arbetet, men jag vill givetvis inte glömma bort att nämna mina andra barn, Henrik, och Helena. Helena är innehavare av hultins.nu och upplåtit den här sidan till mig.

Namnet Hultin har jag lyckats härleda till 1700-talet. Där Olof Henriksson Hultin föddes 1759 i Lill Hullsjön. (Jämtland) Kanske var det ortsnamnet som inspirerade till familjenamnet, men det torde nog aldrig bli mer än en trolig gissning. Vår släkt är dock inte den enda med namnet Hultin. Det finns flera andra släkten, som vi så vitt jag kunnat se, inte har något gemensamt med.
Det finns ändå flera andra intressanta grenar, som tex ger anknytning till Olofsborgs slott i Finland, slaget vid Narva och därifrån vidare till Skottland, så jag hoppas att läsningen blir givande.

Den som läser den här sidan och kanske känner igen något namn, eller har något intressant att tillföra, får gärna kontakta mig via mail, . Här nedan är en släktbild, tagen 1932, när min farfars mor, Emma Petronella Godin fyllde 70 år. Min far, Gunnar står nere till höger, och bakom honom min farmor och farfar, Manne och Frida Hultin.

Fortsättningen finns här.